Team KCAP met Belgische Base Design wint wedstrijd voor Strategische Masterplan voor Keflavík Airport Area in IJsland

Brussel, 21 december 2021 - Met een geïntegreerde visie, waarin een ambitieus economisch ontwikkelingsconcept wordt gekoppeld aan duurzame strategieën voor ruimtelijke planning, landschap en mobiliteit, heeft Team KCAP de internationale prijsvraag voor het strategisch masterplan van de Keflavík Airport Area in IJsland gewonnen. Het multidisciplinaire team wordt geleid door KCAP en bestaat uit WSP, Felixx, MIC Mobility in Chain, VSO Consulting, Buck Consultants International, Buro Happold, Base Design, Maurits Schaafsma, Amberg Loglay en Kanon Arkitektar. De prijsvraag werd georganiseerd door de Keflavík Airport Development Company (Kadeco), die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van een gebied van 55 km2 rondom IJsland’s internationale luchthaven.

Pálmi Freyr Randversson, CEO van Kadeco, prees het winnende ontwerp als "een allesbepalende stap bij het realiseren van onze toekomstvisie voor het luchthavengebied. Ik ben verheugd om met Team KCAP samen te werken aan dit project van nationaal belang." Het masterplan wil strategische locaties binnen het luchthavengebied omvormen tot een visitekaartje voor de ambities van IJsland, zowel waar het gaat om economische ontwikkeling als om duurzaamheid; daarnaast biedt het plan een heldere visie op de publiek-private samenwerking binnen de ontwikkeling. Het was deze tweeledige insteek die het team de eerste prijs opleverde; de tweede en derde prijs werden toegekend aan internationale consortia onder leiding van respectievelijk Arup en Jacobs.

Het winnende voorstel bouwt voort op Keflavík’s strategische ligging tussen Europa en Noord-Amerika, de overvloedige voorraad hernieuwbare energie en het betoverende landschap van het UNESCO-gecertificeerde Geopark Reykjanes; het zet een koers uit voor duurzame ontwikkeling op de lange termijn en fungeert als een katalysator voor innovatie van de IJslandse economie. Tegelijkertijd moet het masterplan ervoor zorgen dat de luchthaven en de lokale gemeentes Reykjanesbær en Suðurnesjabær verder met elkaar verbonden raken en hun wederzijdse voordelen versterken. Met deze gedachte in het achterhoofd legt het voorstel van Team KCAP de nadruk op projecten met een sterk lokaal eigenaarschap, die inspelen op reële behoeften.


Branding van de nieuwe locatie

Ook het Brusselse branding agency Base Design speelt een belangrijke rol in het project. Base werd opgericht in Brussel door Belgen Thierry Brunfaut en Dimitri Jeurissen, en heeft studio’s in Brussel, New York, Genève en Melbourne. Het branding agency is sterk gericht op de culturele impact van merken. Het is de taak van Base Design om de branding van de nieuwe locatie te voorzien en zo het nieuwe gebied goed in de markt te zetten.

Dimitri Jeurissen, partner en Executive Creative Director bij Base Design:

"We willen door placemaking het eigenaarschap van de site van Keflavig Airport Area teruggeven aan de gebruikers. Dit doen we door de verplaatsingen op de site te vereenvoudigen, met behulp van slimme wayfinding en door ruimtes een aantrekkelijk narratief te geven. Het is onze bedoeling een blijvende indruk op bezoekers te maken, waarbij de de identiteit en sterktes van de hele site blijven hangen. We kijken voor het proces van placemaking door de ogen van de gebruikers. We werken aan trajecten gebaseerd op hun plannen, noden en wensen."
Dimitri Jeurissen, partner en Executive Creative Director bij Base Design © Serge Leblon
Dimitri Jeurissen, partner en Executive Creative Director bij Base Design © Serge Leblon

Om het kader van het masterplan voor het luchthavengebied van Keflavík Airport in realiteit om te zetten, ontwikkelde het multidisciplinaire team een allesomvattende en stapsgewijze strategie voor de catalysatorlocatie. Een stap-voor-stap aanpak voorziet investeerders van een traject dat beantwoordt aan de mogelijkheden, de markt, de ontwikkelingscultuur en het landschap van de belanghebbenden. Deze graduele aanpak is ook van toepassing op de relaties met de verschillende stakeholders, die met grote zorg ontwikkeld moeten worden om een veerkrachtige en ambitieuze organisatie te creëren. Het positioneren van Het Kadeco – de klant – als een toekomstgerichte samenwerkingspartner die in staat is om een visie op verandering daadwerkelijk te realiseren, is van cruciaal belang voor de toekomst van het project. ​

Strategie met focus op maximale identiteits- en waardecreatie

De strategie van het team concentreert zich op focusgebieden die een maximale bijdrage kunnen leveren aan identiteits- en waardecreatie. Deze locaties vormen een polycentrische stedelijke archipel en worden verbonden door het landschap van de Airport Corridor; een innovatief landschap, dat wordt ingezet om klimaat- en geluidshinder te verzachten en dat tevens een fundamentele rol speelt als 'identiteitsdrager' voor het luchthavengebied. Het landschapsconcept, dat inspeelt op het klimaatactieplan van de regering waarin herbebossing als topprioriteit wordt aangemerkt, plaatst de Airport Corridor in een nationaal netwerk van herbebossingsprojecten. Een toekomstgerichte mobiliteitsvisie, bestaand uit de Keflavík-Reykjavík Link (BRT), lokaal openbaar vervoer en actieve mobiliteitsverbindingen, verbindt de knooppunten van het luchthavengebied voor zowel reizigers, werknemers als bewoners.

Voor de focusgebieden zijn verschillende ontwikkelingen voorzien, variërend van nieuwe bebouwing tot transformatie en verdichting van bestaande bebouwde kernen. Dankzij een zorgvuldige fasering kunnen verschillende gebieden gelijktijdig en stapsgewijs worden ontwikkeld, afhankelijk van de markt. Ook de noodzaak om succesvol te diversifiëren naar nieuwe sectoren, zoals groene waterstof, elektrische luchtvaart, hi-tech landbouw en maritieme aquacultuur, wordt onderkent. Keflavík Airport Area zal nieuwe, hoogwaardige bedrijven aantrekken en kansen creëren voor diverse arbeidskrachten; de economische strategie zal de “talent pool” voor innovatieve bedrijfstakken verdiepen, zowel door het aantrekken van internationale experts als ook door het verbeteren van de onderwijsmogelijkheden voor de lokale bevolking. Het team baseert zich daarbij op de overtuiging dat kennis en vakmanschap uit het buitenland kunnen worden teruggeleid naar de IJslandse economie, en dat investeringen in de economische ontwikkeling ook gericht zouden moeten zijn op de ontwikkeling van de beroepsbevolking.

Om ervoor te zorgen dat het Masterplan Framework voor Keflavík Airport Area werkelijkheid kan worden, heeft het multidisciplinaire team een coherente, gefaseerde strategie voor de focusgebieden ontwikkeld.

"Een project van deze omvang vereist een gedurfde en tegelijkertijd bescheiden aanpak. Onze stapsgewijze insteek biedt investeerders een traject dat ook in de loop van de tijd nog kan inspelen op mogelijkheden, op de markt, op de ontwikkelingscultuur en op het stakeholderlandschap. Deze geleidelijke aanpak moet ook gelden voor de relaties tussen de verschillende betrokken partijen - relaties die zorgvuldig moeten worden opgebouwd, om zo een veerkrachtige en ambitieuze organisatie te creëren,” aldus Anouk Kuitenbrouwer, partner bij KCAP.

Voor de toekomst van het project is het essentieel dat opdrachtgever Kadeco wordt gepositioneerd als een samenwerkingspartner die vooruit kijkt en die verandering mogelijk maakt.

Design Team

  • KCAP, Zürich (urban planning and urban design)
  • WSP, Londen (economic and real estate development, collaborative development and organisational readiness)
  • Felixx Landscape Architects & Planners, Rotterdam (landscape architect)
  • MIC Mobility in Chain, Milan (mobility and transport planning)
  • VSO Consulting, Reykjavík (local coordination, urban planning)
  • Buck Consultants International, Nijmegen/Den Haag (cargo planning)
  • Buro Happold, Berlijn (climate and aviation mitigation, environmental performance and energy supply strategy)
  • Base Design, Brussel (placemaking and wayfinding)
  • Maurits Schaafsma, Amsterdam (airport area masterplanning)
  • Amberg Loglay, Zürich (emerging aviation technologies)
  • Kanon Arkitektar, Reykjavík (local architect and landscape architect)

Klant Kadeco (Keflavík Airport Development Company), Keflavík
Programma Strategic Masterplan for the development of the Keflavík Airport Area

 

 

Bram Boriau

Talking Birds

 

Noot voor de redactie / niet voor publicatie

KCAP is een leidende internationale ontwerpfirma, gespecialiseerd in architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp. KCAP is opgericht in 1989 door Kees Christiaanse, en wordt vandaag de dag geleid door zeven partners: Xavier Blaringhem, Jeroen Dirckx, Ruurd Gietema, Anouk Kuitenbrouwer, Irma van Oort, Ute Schneider en Edward Schuurmans. KCAP heeft kantoren in Rotterdam (NL), Zürich (ZWI) en Shanghai (CHI) en werkt met een staf van meer dan 100 getalenteerde, internationale professionals aan een breed scala van projecten in heel Europa en Azië. ​
www.kcap.eu ​
Contact Catrin Schal, manager communicatie, +31 10 78 90 300 or PR@kcap.eu ​

WSP

WSP is ’s werelds toonaangevende ingenieursbureaus en biedt een duidelijke en heldere visie als antwoord op complexe uitdagingen. Ons team van technische specialisten en strategische adviseurs in het Verenigd Koninkrijk maakt deel uit van een getalenteerde wereldwijde familie. Samen werken we innovatieve oplossingen uit voor complexe problemen, ten diensten van onze klanten en de gemeenschappen. Zo beantwoorden we aan de noden van vandaag en bieden we het hoofd aan de uitdagingen van de toekomst.

WSP is één van de grootste milieuadviesbureaus in het VK en speelt met trots een leidende rol in het gezamenlijk aanpakken van de klimaatcrisis. In samenwerking met vakorganisaties richtte WSP ‘Pledge to Net Zero’ op, waarmee milieudienstverleners zich ertoe verbinden wetenschappelijk onderbouwde koolstofdoelstellingen te halen en open en transparant communiceren.

WSP ligt op koers om tegen 2025 een netto nulbedrijf te worden – een verwezenlijking waarvoor we werden verkozen tot ‘Global Good Company of the Year’ in 2019. In oktober 2020 spraken we de ambitie uit om de koolstofvoetafdruk van al onze ontwerpen en adviezen tegen 2030 te halveren, een primeur in de ingenieurssector. ​
https://www.wsp.com/en-GB

Felixx Landscape Architects & Planners

Felixx Landscape Architects & Planners is een Rotterdams bureau met een focus op proactieve landschapsarchitectuur, opgericht in 2014. Felixx gelooft dat een betere organisatie van onze omgeving nodig is voor een betere wereld. Wij zijn gespecialiseerd in het aanpakken van dringende wereldwijde uitdagingen en richten ons daarvoor op ontwerpoplossingen die lokaal ingebed zijn. Ons werk heeft een brede internationale focus en onze projecten variëren van ruimtelijk onderzoek, landschappelijke transformatiestrategieën en masterplannen, tot openbare ruimte en productontwerp. Het bureau is vernoemd naar Felixx - een fictief personage dat we hebben bedacht. Felixx is een bescheiden held die de wereld rondreist, op zoek naar mogelijkheden om gelukvolle omgevingen te realiseren.
www.felixx.nl
Contact Deborah Lambert, partner, + 31 10 273 30 28 of pr@felixx.nl

MIC

MIC Mobility in Chain is een internationaal transportplanningsbureau, opgericht in 2009 en gevestigd in Milaan, Moskou en New York City, met meer dan 50 getalenteerde consultants op vlak van planning, architectuur en ingenieursexpertise. MIC spreekt de taal van transportengineering en gebruikt daarbij de meest recente en meest gesofisticeerde simulatiemodellen. MIC begrijpt de impact van mobiliteit in zijn bredere betekenis op de kwaliteit van steden, en uiteindelijk ook op de waarde van vastgoed.

MIC is opgericht vanuit de overtuiging dat mobiliteit de manier waarop we leven en onze levenskwaliteit beïnvloedt. MIC koestert dan ook de ambitie om de dagelijkse ervaring van mensen te verbeteren, door te begrijpen hoe we ons verplaatsen.
www.michain.com
Contact: Alessia Mendichi, Corporate Communication, mendichi@michain.com

VSO Consulting

VSO Consulting is een ingenieursbureau dat de focus legt op bouwconstructies, constructiewerkzaamheden, planning, zonering, geotechniek, wegen- en stratenbouw, elektrische installaties, milieuvraagstukken, klimaatoplossingen en bedrijfseconomie & burgerlijke economie. Het bedrijf is opgericht in 1958 en telt momenteel 95 medewerkers. VSO is actief in projecten in IJsland, Scandinavië en Afrika.

Buck Consultants International (BCI)

Buck Consultants International (BCI) verricht onderzoek, adviseert, implementeert en voert projectmanagement uit op vlak van strategie en ontwerp van de bevoorradingsketen, internationale bedrijfsstrategie, het zoeken en selecteren van locaties, regionale economische ontwikkeling, vastgoed en logistiek. Onze ambitie is om bedrijven en overheden te ondersteunen bij het maken van realistische en goed onderbouwde strategische keuzes. BCI heeft kantoren in de belangrijkste zakensteden van Europa; in de VS in Atlanta, Silicon Valley en Los Angeles; en in Azië in Singapore en Shanghai.
https://bciglobal.com/en
https://bciglobal.com/en

Contact Arjen Donkersloot, senior consultant/manager, +31 6 13183358, arjen.donkersloot@bciglobal.com

Buro Happold

Buro Happold is een internationaal geïntegreerd adviesbureau van ingenieurs, consultants en adviseurs en is wereldwijd aanwezig op 29 locaties. Het bureau telt meer dan 70 partners en 1.900 medewerkers. Al meer dan 40 jaar heeft Buro Happold een reputatie van wereldklasse opgebouwd voor het leveren van creatieve, door waardegeleide oplossingen voor een steeds uitdagendere wereld.
www.burohappold.com
Contact Veronica Günther, Marketing & Communications Manager, +49 (0)30 860 906 3240 of veronica.guenther@BuroHappold.com

 

Maurits Schaafsma


Maurits Schaafsma

Base Design

Base is een internationaal netwerk van studio's, geleid door creatievelingen in Brussel, New York, Genève en Melbourne. Base begrijpt (context), verwoordt (strategie), definieert (concept), creëert (design), zoekt (helderheid), en bouwt (empathie). ​

Base doet Strategie + Branding + Digitaal.

Base gaat over mensen, eenvoud en gezond verstand.
https://www.basedesign.com ​

Amberg Loglay


www.ambergloglay.com

Kanon Arkitektar

Sinds 1994 levert Kanon arkitektar ehf expertise op vlak van architectuur, landschapsarchitectuur en stedenbouw. We willen zo voldoen aan de eisen van onze klanten, of het nu gaat om particulieren, ontwikkelaars of spelers uit de publieke sector. Het bureau beschikt over een team van zeven architecten en landschapsarchitecten met uiteenlopende ervaringen en achtergronden. Kanon arkitektar ehf neemt actief deel aan ontwerpwedstrijden, open en op uitnodiging, en is trots op een uitgebreide lijst van prijzen en nominaties. Sinds april 2016 hanteert Kanon arkitektar ehf een gecertificeerd kwaliteitscontrolesysteem volgens ÍST EN ISO 9001:2015.

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Talking Birds Public Relations

Talking Birds geeft strategisch communicatieadvies en is erg goed in persrelatiescrisiscommunicatiesocial en influencer management. We ontwikkelen pr-acties en geven opleidingen.

We zijn klein genoeg om het gezellig en toegankelijk te houden en met zeven medewerkers in België en Nederland groot genoeg om een breed scala aan diverse projecten en klanten aan te kunnen. Iedereen heeft zijn specialiteit en we laten onze mensen naar hun interesses groeien. We letten erop dat iedereen een beperkt aantal projecten beheert en niet te veel werkt.

Talking Birds creëert een comfortabele sfeer. We leven ons maximaal in klanten, media en doelpubliek in. We zijn zeer open in onze analyses en vertellen je zonder filter maar beleefd waar het op staat. We personaliseren onze diensten en automatiseren waar mogelijk.

Talking Birds werd in 2016 opgericht door Bram Boriau.

Neem contact op met

Koningsstraat 239 1210 Brussel

+32 (2) 217 96 01

bram@talkingbirds.be

www.talkingbirds.be