Reactie FactCheckers op één over contactloos betalen: “Dit neigt naar bangmakerij. Het fenomeen komt bijna niet voor omdat de procedures gewoon werken”, zegt betaalleverancier CCV

Ieper 25 januari 2022 – “Contactloos betalen is veilig. Punt. Niet iedereen kan zomaar een betaalterminal of een bankrekening krijgen. Mocht iemand hier dan toch misbruik van willen maken, dan kunnen we de fraudeur quasi onmiddellijk tracen en wordt alles geblokkeerd”, reageert CCO Sam Arckens van CCV op de uitzending van FactCheckers op één.

Het programma dat vanavond wordt uitgezonden, lijkt op basis van de teaser en tijdens de voorbeschouwing bij De Inspecteur op Radio 2 alvast te suggereren dat het makkelijk is om geld te stelen door een betaalterminal tegen de portefeuille van een nietsvermoedende voorbijganger te houden.

“Het fenomeen doet zich naar onze kennis quasi niet voor, net omdat alle procedures werken”, gaat Arckens verder. “Dit neigt naar tendentieuze berichtgeving en maakt contactloos betalen zwart, terwijl het in tijden van COVID net beter is om minder fysiek contact met het toestel te hebben.”

Reporter Britt Van Marsenille koopt online een kaartlezer. “Enkel een toestel hebben volstaat natuurlijk niet. Wie betalingen wil ontvangen, moet een zogenaamd ‘acquiring’-contract afsluiten en een bankrekeningnummer doorgeven. Acquirers als CCV controleren uitgebreid wie een toestel krijgt en wie we betalingen laten aanvaarden. Ook de procedures om een bankrekening te krijgen zijn erg grondig”, zegt Arckens.

 

Belang van ‘Know Your Customer'

Het KYC-principe schrijft voor dat een financiële organisatie haar klant goed moet kennen, voordat deze als klant wordt geaccepteerd. “Om een goed beeld te krijgen, moeten we een klant waarvoor CCV de transactieverwerking doet, screenen. Dit heeft allemaal te maken met ons Know Your Customer beleid en de aangescherpte wet- en regelgeving rondom Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme en de Wet op financieel toezicht. Het doel van de screening is ten eerste vaststellen of de informatie die de klant presenteert juist is. Daarnaast worden risico’s en kansen van de onderneming in beeld gebracht”, stelt Arckens.

 

Ontradend effect: politie komt haar snel op het spoor

In een échte situatie krijgen mensen met criminele intenties dus al geen betaalterminal, laat staan een contract met een firma die betalingen verwerkt. Mocht dit toch lukken en er wordt tot de criminele daad overgegaan, zou de politie Britt Van Marsenille zeer snel op het spoor zijn.

“Verschillende gedupeerden gaan zeer snel via hun mobiele banking merken dat er onterecht geld van hun rekening is gegaan. Dat wordt gemeld en de verschillende frauduleuze betalingen worden snel en vaak geautomatiseerd aan 1 bepaalde betaalterminal gelinkt. De bevoegde instanties gaan direct de nodige blokkeringen uitvoeren en een onderzoek opstarten. Net omdat dit vlot gebeurt, doen criminelen dit naar ons weten dus quasi niet. Kortom: het systeem werkt en contactloos betalen is dus betrouwbaar”, besluit Arckens.

 

Over CCV

Betaalleverancier CCV bracht als eerste contactloos betalen naar België en kaart al langer de tendentieuze berichtgeving rond contactloos betalen aan. “Contactloos betalen is een groot succes. Het is een gemak voor zowel handelaren als consumenten: het gaat veel sneller en is in tijden van COVID veel hygiënischer. Sinds de invoering in 2015 stijgt het aantal transacties jaar na jaar. Ook het verhogen van de limiet voor contactloos betalen – op aandringen van CCV – heeft deze vorm van betalen sterk gestimuleerd”, stelt Arckens.

Bram Boriau

Talking Birds

 

Sam Arckens, CCO van CCV
Sam Arckens, CCO van CCV

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Talking Birds Public Relations

Talking Birds geeft strategisch communicatieadvies en is erg goed in persrelatiescrisiscommunicatiesocial en influencer management. We ontwikkelen pr-acties en geven opleidingen.

We zijn klein genoeg om het gezellig en toegankelijk te houden en met zeven medewerkers in België en Nederland groot genoeg om een breed scala aan diverse projecten en klanten aan te kunnen. Iedereen heeft zijn specialiteit en we laten onze mensen naar hun interesses groeien. We letten erop dat iedereen een beperkt aantal projecten beheert en niet te veel werkt.

Talking Birds creëert een comfortabele sfeer. We leven ons maximaal in klanten, media en doelpubliek in. We zijn zeer open in onze analyses en vertellen je zonder filter maar beleefd waar het op staat. We personaliseren onze diensten en automatiseren waar mogelijk.

Talking Birds werd in 2016 opgericht door Bram Boriau.

Neem contact op met

Koningsstraat 239 1210 Brussel

+32 (2) 217 96 01

bram@talkingbirds.be

www.talkingbirds.be