hub.brussels presenteert zijn actieplan 2022

Inzetten op relance door de Brusselse troeven uit te spelen

Brussel, 3 februari 2022 – Maatschappelijke en milieu-innovatie, vakmanschap, cultuur: in 2022 wil hub.brussels – Brussels Agentschap voor Bedrijfsondersteuning – de wederopleving van de Brusselse economie ondersteunen door voort te bouwen op de sterke troeven van het Gewest. Brussel geniet internationale faam en uitstraling dankzij een krachtige culturele en economische identiteit. In deze context wil hub.brussels de economische transitie van het Gewest ondersteunen. Alle acties en diensten die hub.brussels in Brussel zelf of daarbuiten ontwikkelt, zullen in het teken staan van één grote uitdaging: de economie inzetten in dienst van de mens.

 

Van een relanceplan naar de economische transitie

Barbara Trachte, staatssecretaris van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, bevoegd voor Economische Transitie, legt uit: "Wij slagen er momenteel in om een golf van faillissementen te voorkomen, en dat is te danken aan enerzijds de financiële steun vanuit het Gewest en de Belgische Staat, maar anderzijds ook de coaching die hub.brussels biedt ter ondersteuning van bedrijven die het hard te verduren krijgen in deze crisis. Tijdens het hoogtepunt van de crisis hebben vele ondernemers zich bovendien uitermate flexibel opgesteld en zichzelf opnieuw uitgevonden."

In 2022 zal hub.brussels zich vooral toeleggen op de ontwikkeling van de economische transitie in Brussel en daarbuiten. De economische doelstellingen worden hiertoe afgestemd op de sociale en de milieu-uitdagingen. Er werden daarom middelen vrijgemaakt om de diensten van hub.brussels te transformeren en aan te passen met het oog op de economische transitie, om ondernemingen te coachen bij hun nieuwe bedrijfsmodellen, en om een economische waakfunctie en sensibiliseringsprogramma's te ontwikkelen. 

"De economische transitie moet economie en ondernemerschap inzetten als katalysator voor wederopleving en als hefboom voor het versnellen van de positieve verandering voor alle Brusselaars", beklemtoont staatssecretaris Barbara Trachte.

 

Iederéén moet ondernemer kunnen worden

De algemene cijfers van de Brusselse economie blijven nog vrij goed als men rekening houdt met de crisis van de voorbije twee jaar. We mogen echter niet vergeten dat deze periode wel degelijk menselijke drama's heeft veroorzaakt. De crisis heeft vele mensen – o.a. handelaren, vrouwen, jongeren, werkzoekenden – nog kwetsbaarder gemaakt. Deze doelgroepen kunnen blijven rekenen op de focus en de bijzondere aandacht van hub.brussels.

Isabelle Grippa, CEO van hub.brussels ©Laetizia Bazzoni
Isabelle Grippa, CEO van hub.brussels ©Laetizia Bazzoni
"Bij vele ondernemers staat het water aan de lippen. Het is wellicht nog moeilijker dan vroeger om te starten als ondernemer, soms wegens de digitale kloof, dan weer door gendervooroordelen, de onzekerheid in gezondheidscontext of zelfs de uitdaging van de reorganisatie van sommige wijken. Daarom zal hub.brussels de maatregelen blijven inzetten die in 2021 werden gefinancierd vanuit het Gewestelijke Relance- en Herontwikkelingsplan. Ze zijn immers nog altijd nodig om de gevolgen van de crisis te bestrijden", stelt Isabelle Grippa, algemeen directeur van hub.brussels.

 

De verdere ontwikkeling van de horeca- en handelsincubatoren Kokotte en L’Auberge Espagnole past in diezelfde visie. Ondernemers moeten hun ontwikkelingspotentieel kunnen testen tegen de laagst mogelijke kostprijs en advies van vakmensen kunnen krijgen.

De ontwikkeling van een onderneming verloopt – in Brussel misschien nog meer dan elders – ook via internationalisering. In 2022 plant hub.brussels daarom 127 internationale acties. Het is de bedoeling om bedrijven die innovatief zijn op maatschappelijk vlak of qua duurzaamheid, aan te sporen om ook over de grenzen te kijken, met bijzondere aandacht voor de nabijgelegen markten en de sectoren van de toekomst.

 

Versterking van de diensten op het lokale niveau

Informatie en coaching met betrekking tot het ondernemerschap moeten overal en voor iedereen zichtbaarder, leesbaarder en toegankelijker worden. De versterking en de decentralisering van 'infopunt 1819' waarmee vorig jaar werd gestart, wordt in 2022 voortgezet. De teams van hub.brussels zullen de hoofdstad blijven doorkruisen met informatie voor (toekomstige) ondernemers.

Parallel hiermee worden in de kantoren van hub.brussels (Charleroise Steenweg) ruimtes ingericht om ondernemers te kunnen ontvangen. Op die manier wil hub.brussels verder uitgroeien tot hét uitstalraam van het Brusselse ondernemerschap.

 

Brussel in het centrum van de belangstelling

De Brusselse economie hangt voor 80% af van de internationale context. De relance en de herontwikkeling van de gewestelijke economie moeten steunen op het merk Brussel. "We noteren voor 2021 dat de export van Brusselse goederen met bijna 13% is gestegen. Dat is veel beter dan de initiële prognose van 11%. Gezien de omstandigheden heeft de export zeer goed standgehouden", verheugt Pascal Smet zich, staatssecretaris van het Brussels Gewest, belast met Europese en Internationale Betrekkingen en Buitenlandse Handel. "Maar wat onze diensten betreft, wordt 45% van de diensten in Brussel nog niet geëxporteerd. Daarmee hebben we dus manoeuvreerruimte om de economische impact van onze export nog te vergroten."

"We willen de internationale aantrekkingskracht van Brussel versterken door onze troeven nog meer in de verf te zetten: van maatschappelijke en milieu-innovatie tot cultuur of vakmanschap. We werken momenteel aan de realisatie van een regionale citymarketing die ons de komende maanden zeker zal helpen", aldus staatssecretaris Pascal Smet.

 

De economische transitie moet ook de specialisatie van Brussel op een ultraconcurrentiële internationale markt bevorderen. Brussel moet de internationale hoofdstad en toegangspoort bij uitstek van Europa blijven. In het voorjaar van 2022 opent hub.brussels in Milaan, samen met visit.brussels, het eerste Brussels House. Dit wordt een echte ambassade van het Brusselse economische en culturele leven. Ook de opening van nieuwe kantoren van hub.brussels in Kopenhagen, Genève en Rabat zal bijdragen tot de zichtbaarheid van Brussel, net zoals de recent gelanceerde digitale one-stop-shop www.why.brussels die op buitenlandse bedrijven en investeerders mikt.

In 2022 zal hub.brussels in het bijzonder het vakmanschap en de culturele en creatieve sectoren ondersteunen. Deze vormen een drijvende kracht voor werkgelegenheid in de hoofdstad. Ze leveren eveneens een bijdrage tot de toegevoegde waarde van de gewesteconomie, en ook zij werden allerminst gespaard door de pandemie. Beide sectoren zullen door hub.brussels worden bijgestaan in een clusteringlogica maar ook met het oog op export.

Annelore Isaac, adjunct-algemeen-directeur van hub.brussels ©Laetizia Bazzoni
Annelore Isaac, adjunct-algemeen-directeur van hub.brussels ©Laetizia Bazzoni
"Bij hub.brussels verheugen we ons over de toegenomen aandacht voor de culturele en creatieve sectoren en voor de artisanale beroepen. Deze bedrijven zijn niet alleen volwaardige economische krachten maar vaak ook synoniemen voor innovatie en emancipatie", verklaart Annelore Isaac, adjunct-algemeen-directeur van hub.brussels.

 


hub.brussels in cijfers

hub.brussels, Brussels Agentschap voor Bedrijfsondersteuning, telt 360 hubsters (waarvan ongeveer 80 internationaal gedetacheerd) die in totaal 120 landen coveren. Het jaarlijkse budget van 41 miljoen euro wordt nagenoeg volledig gefinancierd door het Brussels Gewest. In 2021 heeft hub.brussels zo'n 4.800 bedrijven bijgestaan. Infopunt 1819 verwerkte 21.800 vragen, waarvan er 15.000 te maken hadden met COVID-19. (Dat is minder dan in 2020.) Ondanks de crisis vonden vorig jaar ongeveer 400 collectieve acties plaats waaraan in totaal 9.000 ondernemers deelnamen.

Bram Boriau

Talking Birds

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Talking Birds Public Relations

Talking Birds geeft strategisch communicatieadvies en is erg goed in persrelatiescrisiscommunicatiesocial en influencer management. We ontwikkelen pr-acties en geven opleidingen.

We zijn klein genoeg om het gezellig en toegankelijk te houden en met zeven medewerkers in België en Nederland groot genoeg om een breed scala aan diverse projecten en klanten aan te kunnen. Iedereen heeft zijn specialiteit en we laten onze mensen naar hun interesses groeien. We letten erop dat iedereen een beperkt aantal projecten beheert en niet te veel werkt.

Talking Birds creëert een comfortabele sfeer. We leven ons maximaal in klanten, media en doelpubliek in. We zijn zeer open in onze analyses en vertellen je zonder filter maar beleefd waar het op staat. We personaliseren onze diensten en automatiseren waar mogelijk.

Talking Birds werd in 2016 opgericht door Bram Boriau.

Neem contact op met

Koningsstraat 239 1210 Brussel

+32 (2) 217 96 01

bram@talkingbirds.be

www.talkingbirds.be