Grootste broodjeszaak van België lanceert nieuwe belegde broodjes: Panos zet in op smakelijke klassiekers en verrassende genieters — met extra aandacht voor duurzaamheid

Resultaten grote Panos Belegde Broodjes-enquête: 1 Belg op 2 kiest voor een belegd broodje omdat het voor een verwenmoment zorgt

  • 56% van de vrouwen kiest voor belegd broodje omdat het voor verwenmoment zorgt
  • 39% van de mannen kiest voor belegd broodje omdat dat snel klaar is
  • 46% van de mannen eet z’n broodje snel op, in ongeveer 10 minuten
  • 50% van de vrouwen neemt een lunchpauze van ± 30 min. om een broodje te eten
  • 65% hecht belang aan recycleerbare verpakking
  • 47% hecht belang aan gebruik van lokale ingrediënten
  • Belgische klassiekers —smoske en broodjes met américain— zijn topfavorieten
  • Mannen kiezen vlees vaker als broodbeleg dan vrouwen

 

Erpe-Mere, 10/05/2021 — Vanaf maandag 17 mei richt Panos de schijnwerpers op zijn belegde broodjes. De Belgische marktleider lanceert dan 5 nieuwe en 15 verbeterde recepten en 2 nieuwe rustieke broodjes. Met meer dan 80 jaar ervaring en als deel van La Lorraine Bakery Group focust Panos met zijn ‘Krak in Broodjescampagne’ op heerlijk krokant brood, smaakrijke recepten, gezonde groentjes en duurzaamheid. Om de nieuwe broodjes te vieren, vroeg Panos in een uitgebreide Belegde Broodjes-enquête aan 3.802 Belgen naar hun mening, (smaak)voorkeuren en gewoonten rond brood en belegde broodjes. ​

De vernieuwde menukaart met belegde broodjes blinkt vanaf maandag 17 mei in alle 280 Panos-winkels. Panos introduceert 5 nieuwe recepten: van vegetarische eiersalade en vegan aubergine & tomatenspread, over scampi in look voor foodies, tot Breydelham en Brugge Oud-kaas voor liefhebbers van kwaliteit van bij ons. Nog eens 15 Panos-recepten krijgen een upgrade, met nieuwe ingrediënten (bv. gouda kaas zonder dierlijk stremsel) of door een smaak- en kwaliteitsverbetering (bv. een hoger percentage van het hoofdingrediënt en een verlaagd vetpercentage in de surimi-krab-, kip curry- en tonijnsalade).

Met dit vernieuwde broodjesassortiment blijft Panos inzetten op belangrijke foodtrends (vezelrijk brood, veggie, kwaliteitsingrediënten, verrassende smaken) en duurzaamheid (seizoensgebonden en lokale ingrediënten, ecologische verpakkingen). Zo garandeert de broodjesspecialist voor ieder wat wils voor een smakelijk verwenmoment.

Resultaten van de grote Belegde Broodjes-enquête én vernieuwingen bij Panos

Als grootste broodjesketen van België houdt Panos de vinger graag aan de pols. In de grote Belegde Broodjes-enquête peilden we naar de meningen die mensen hebben over brood, (smaak)voorkeuren en gewoonten rond brood en belegde broodjes.

Brood past binnen gezond eetpatroon

Brood zit duidelijk ingebakken in onze voedingsgewoonten. Ons belangrijkste broodmoment is de lunch (73%), op de voet gevolgd door het ontbijt (62%), nog eens 21% lust brood bij het avondeten. Het witte stokbroodje is favoriet nummer één (48%). Daarna komt de klassieke boterham (41%). Bruin stokbrood (36%) vervolledigt de top 3.

Belegde Broodjes Enquête - © Panos
Belegde Broodjes Enquête - © Panos

Een grote meerderheid (47% eerder akkoord en 22% helemaal akkoord) vindt dat een gezond en gebalanceerd dieet ook brood bevat.

Bij Panos kan je steeds kiezen uit 4 broodsoorten: meer variatie en gezonde vezels

Naast de klassieke witte baguette en het verbeterde recept van het meergranen broodje komen er bij Panos vanaf nu ook twee nieuwe broodjes bij: wit rustiek en donker rustiek. Panos wil consumenten aanzetten tot meer variatie en een gezondere levensstijl. Dat kan zeker met de twee bruine broodjes die een bron van vezels zijn en boordevol zaden en pitten (o.a. lijnzaad, sesamzaad en zonnebloempitten) zitten.

 

Snel en praktisch voor mannen vs. een verwenmoment voor vrouwen

De overgrote meerderheid (86%) verwacht van een belegd broodje in de eerste plaats dat het kraakvers is. Bij het maken van de keuze voor een broodje geeft smaak de doorslag: 81% vindt dat ‘het lekker moet zijn’, 44% kiest voor een voedzaam broodje waar ze ‘voldoende mee gegeten hebben om de dag door te komen’, 33% vindt dat ‘het gezond moet zijn’.

Maar om welke reden gaan we regelmatig een belegd broodje kopen als lunch? Opvallend resultaat: de meerderheid van de vrouwen (56%) kiest ‘een belegd broodje is voor mij een verwenmoment.’ Bij mannen staat het praktische feit ‘het is snel bereid’ nipt op één (39%), want ook bij hen speelt de verwenmomentfactor sterk mee (38%).

Panos wil mensen verwennen met gevarieerd aanbod van klassiekers en genieters

Uitgerekend op dat verwenmoment wil Panos inspelen met zijn nieuwe broodjesmenu dat gevarieerder is en je meer persoonlijk kan afstemmen op je smaak en goesting van elk moment. Met 4 broodsoorten en verrassende recepten in zowel het klassiekers- als het genieters-assortiment en extra aandacht voor smaakvolle ingrediënten (bv. afwerking met radijsscheuten) heeft Panos steeds voor ieder wat wils!

Belegde Broodjes Enquête - © Panos
Belegde Broodjes Enquête - © Panos

Ecologische verpakking en lokale ingrediënten zijn belangrijk

Consumenten zijn steeds bewuster bezig met duurzaamheid. Dit blijkt ook uit de enquête waarin maar liefst 65% van de respondenten het heel belangrijk tot eerder belangrijk vindt dat ‘de verpakking van mijn belegd broodje recycleerbaar is’. Voor bijna de helft van de respondenten (47%), is het zeer tot eerder belangrijk dat ingrediënten (groentjes en/of beleg) afkomstig zijn van lokale producenten.

Panos zet in op duurzame trends: eco-verpakking en lokaal

Alle belegde broodjes worden bij Panos vanaf nu in een 100% biologisch afbreekbare verpakking gewikkeld. Ook voor de groentjes ligt de focus meer op veggie en op lokaal en seizoensgebonden. De nieuwe Panos-slamix wisselt af met de seizoenen: spitskool, krulandijvie en jonge spinazie in de zomer (100% Belgisch) - witte kool, krulandijvie en veldsla in de winter. In de zomermaanden liggen er Belgische komkommers en tomaten tussen de broodjes, in de winter komen deze groenten uit Europa. Lokale kwaliteitsingrediënten krijgen een grote rol: denk aan Noordzeegarnalen, américain (100% Belgisch vlees) en de Brugge Oud-kaas…

 

Typisch Belgisch én populair: smoske, américain en mayonaise

We vertrouwen graag op onze favoriete smaken en zijn gewoontedieren, 66% kiest meestal hetzelfde beleg op z’n broodje en wisselt slechts af en toe af. Nog eens 12% kiest zelfs altijd hetzelfde beleg.

Wat zijn dan de favoriete belegde broodjes? Binnen het hele Panos-assortiment is het broodje jonge kaas & ham het populairst (favoriet van 28%), 22% kiest voor de recepten met américain (préparé of martino). Het zijn exact dezelfde recepten die door de respondenten worden gekozen als dé Belgische broodjesklassiekers die bij onze eetcultuur passen. De favoriete garnituren zijn: ei (51%), salade (48%), tomaat (41%) en komkommer (33%). Bijna de helft (49%) kiest resoluut voor mayonaise als favoriete saus.

De helft van de mannelijke respondenten (54%) kiest voor ‘meerdere keren per week vlees’ op zijn broodje. Dit is bij vrouwen opmerkelijk minder met slechts 36%. ‘Meerdere keren per week veggie of vegan beleg’ eten is dubbel zo populair bij vrouwen (14%) als bij mannen (6%).

 

Hoe eten we dat broodje? Alleen of in gezelschap, snel of traag?

Een belegd broodje eten kan bij diverse gelegenheden, maar wat is de context waarin we eten? In gezelschap eten is populair. Zo eet 22% geregeld een broodje met z’n collega’s op kantoor en 20% buiten met vrienden. Met risico op kruimels in het toetsenbord eet 14% ook weleens een broodje ‘alleen, achter mijn bureau’, 12% gaat ook in z’n eentje naar buiten voor de lunch.

Een lunchpauze van een halfuur gebruiken om rustig te eten is bij iedereen het populairst, maar opmerkelijk meer bij vrouwen (49%) dan bij mannen (39%). Als het op snel eten aankomt, is er een duidelijk verschil. Ruim 46% van de mannelijke respondenten speelt een broodje in amper 10 minuten naar binnen tegenover slechts ​ 30% bij de vrouwen.

Een leuk weetje: bijna de helft (48%) eet zijn of haar broodje rechtstreeks uit de verpakking. 41% pakt het broodje toch eerst uit.

 

Methodologie

De Panos broodjesenquête werd tussen 8 februari en 7 maart 2021 online ingevuld door 3.802 Belgen.

Er werd aan de respondenten specifiek gevraagd om te antwoorden zoals in het ‘normale’ leven (voor maart 2020, en even geen rekening houdend met verplicht telewerken of social distancing).

 

Voor media

Voor verdere toelichting of vragen kan u contact opnemen met Talking Birds.

 

Foto's (© Panos) 

Panos - Nieuwe belegde broodjes - © Panos
Panos - Nieuwe belegde broodjes - © Panos
© Panos
© Panos

5 Nieuwe broodjes

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Talking Birds Public Relations

Talking Birds geeft strategisch communicatieadvies en is erg goed in persrelatiescrisiscommunicatiesocial en influencer management. We ontwikkelen pr-acties en geven opleidingen.

We zijn klein genoeg om het gezellig en toegankelijk te houden en met zeven medewerkers in België en Nederland groot genoeg om een breed scala aan diverse projecten en klanten aan te kunnen. Iedereen heeft zijn specialiteit en we laten onze mensen naar hun interesses groeien. We letten erop dat iedereen een beperkt aantal projecten beheert en niet te veel werkt.

Talking Birds creëert een comfortabele sfeer. We leven ons maximaal in klanten, media en doelpubliek in. We zijn zeer open in onze analyses en vertellen je zonder filter maar beleefd waar het op staat. We personaliseren onze diensten en automatiseren waar mogelijk.

Talking Birds werd in 2016 opgericht door Bram Boriau.

Neem contact op met

Koningsstraat 239 1210 Brussel

+32 (2) 217 96 01

bram@talkingbirds.be

www.talkingbirds.be