Balkan Trafik! maakt zich op voor een revolutie met een openluchteditie op het De Brouckèreplein & Le Delta in Namen

De 16de editie van het festival vindt plaats van 28 april tot en met 1 mei 2022

Brussel – Namen, 13 december 2021 - Een revolutie voor Balkan Trafik! Het festival gaat voor het eerst door in open lucht in het centrum van Brussel en in Namen. Meer dan 150 artiesten gaan de Brusselse en Naamse podia 4 lentedagen lang laten daveren. De ticketverkoop is al gestart.

Na twee -vanwege de pandemie- online edities, wil Nicolas Wieërs, producer en programmator van het Balkan Trafik!-festival, een nieuwe boost geven aan de editie 2022. Die zal an 28 april tot en met 1 mei plaatsvinden op het De Brouckèreplein in Brussel en Le Delta in Namen.

"Balkan Trafik! is meer dan een muziekfestival. Het lijkt een festival en heeft dezelfde kwaliteiten, maar Balkan Trafik! is van bij het prille begin een communicatieplatform gebaseerd op kunst. In die zin is het digitale opzet van de twee voorgaande edities echt wel meer dan een noodoplossing, voor ons is het vooral een fantastische bijkomende troef gebleken. Voor 2022 hebben we diverse strategieën uitgewerkt die ons zoveel mogelijk kansen geven om een ‘echt’ festival te organiseren, met publiek, gedeelde ervaringen, menselijke interacties en lachende gezichten", licht Nicolas Wieërs toe.

 

Meer dan 150 artiesten, gaststerren en creaties

Enkele van de namen op de affiche voor de editie van 2022: Balkansterren zoals Goran Bregović met een 'best of' uit zijn carrière, de beroemdste brassbands uit Servië en Noord-Macedonië, de zigeunerpunk van de Bohemians Betyars, de taraf van Viorica și Ioniță de la Clejani & hun gasten, de uitzinnige rock onder leiding van de stichter van het No Smoking Orchestra en de zangeres Amparo Sánchez van Amparanoïa.

En dan zijn er nog de creaties van Balkan Trafik!: Balkan Jazzović die traditionele klanken tot leven brengt op jazzy, funky, disco grooves, of 'The last Original Balkan All Stars', de koningen van bruiloften en begrafenissen verzameld in één creatie, 35 levende goden op het podium en een unieke kans om volop te genieten van ritme en feest. Ook de nieuwe generatie Roma-jazz krijgt een eigen podium met een spetterende ontmoeting tussen 24 jonge Servische, Franse en Belgische muzikanten.

Als afsluiter is er de 10de editie van Giant Horo die traditionele dansgroepen uit de hele Balkan samenbrengt in één grote rijendans en die zoals elk jaar zal plaatsvinden op de Grote Markt in Brussel (gratis). Het is een symbolisch en emotioneel moment waarop alle gemeenschappen elkaar de hand reiken om samen te dansen.

Ontdek het volledige programma voor 2022

 

Bruggen slaan tussen culturen en jongeren

Naast het festival promoot Balkan Trafik! ook culturele uitwisselingen tussen jonge kunstenaars in de Europese hoofdstad Brussel en de Westelijke Balkan. 

In 2022 zal een uitzonderlijk project 8 jonge Belgische kunstenaars, 8 jonge Servische kunstenaars (Niss, Zuid-Servië) en 8 jonge Franse kunstenaars (uit het zuiden, tegen de grens met Spanje) samenbrengen. 

Allen vinden ze hun culturele wortels in Roma/zigeuner/manouch en spelen ze in de stijl van Django Reinhardt, Catalaanse rumba en Roma-jazz. Tijdens 3 cultuurverblijven zullen ze van gedachten wisselen en de kans krijgen om op te treden op de internationale podia van de 3 partnerfestivals, namelijk Balkan Trafik! (Brussel), Welcome In Tziganie (Frankrijk) en het Nissville Jazz Festival (Servië).

De bedoeling is deze jonge generatie aan te moedigen om te creëren, te ontmoeten, te reizen en internationale ervaring op te doen. De pandemie heeft de ontplooiing van deze jonge kunstenaars gefnuikt. Dit project zal hen nieuwe kansen bieden.

Om het te doen slagen, heeft Balkan Trafik! met twee internationale festivals een samenwerking op poten gezet: Welcome in Tziganie (Frankrijk) en het Nissville Jazz festival (Servië) met de steun van de Europese Commissie - Creative Europe.

 

Een nieuwe muurschildering in Brussel

Sinds enkele jaren nodigt het Balkan Trafik!-festival graffitikunstenaars uit de Balkanregio uit om zich creatief te uiten op de muren van de hoofdstad. De nieuwe stedelijke generatie van de Balkan is in volle intellectuele, sociale, culturele en esthetische beroering, wat leidt tot een waaier van collectieve identiteiten en voorstellingen.

street art 2018 Bozko ©Ville de Bruxelles
street art 2018 Bozko ©Ville de Bruxelles

4 muurschilderingen werden reeds gemaakt door kunstenaars uit Bulgarije, Bosnië-Herzegovina, Servië en Kroatië in het kader van de STREET ART COURSE van de stad Brussel (Schepen van Cultuur). In 2022 gaat de eer naar een Albanese kunstenaar.

 

Fototentoonstelling, Servische cinema en Europese debatten

Op uitnodiging van Balkan Trafik! leren drie door fotografie en schrijverschap bevlogen kunstenaars uit Bosnië-Herzegovina, nl. Boris Lalić, Mladen Topić en Zoran Stojanović, ons een oude traditie uit Bosnië-Herzegovina kennen aan de hand van een fototentoonstelling die in Brussel en Namen te ontdekken zal zijn. 'Sicanje', 'bocanje' en 'križićanje' zijn lokale woorden voor traditionele Bosnische tatoeages. De foto’s werden genomen in de gemeente Prozor-Rama, waar nog steeds een groot aantal oude vrouwen met traditionele tatoeages woont.

expo-Sicanje ©Mladen Topić ​ & Zoran Stojanović
expo-Sicanje ©Mladen Topić ​ & Zoran Stojanović

Hoe gaat het tegenwoordig met de Servische cinema? Twee grote trendlijnen tekenen zich af. Enerzijds zijn er de grote publiekstrekkers, waaronder historische films, literaire bewerkingen en genrefilms, waarop het Servische publiek erg gesteld is. Anderzijds zijn er de zogenaamde auteursfilms, die niet aarzelen om zich te schikken naar de esthetiek die in de grote Europese festivals weerklank vinden. Het debat "Hedendaagse Servische cinema op zoek naar identiteit, tussen publiekstrekkers en auteursfilms" nodigt drie cineasten uit die geboren zijn in de periode na de dood van Tito en vóór het uiteenvallen van Joegoslavië.

Op het festival zullen debatten plaatsvinden tussen activisten uit Brussel en de Balkansteden, over thema's van gemeenschappelijk belang, zoals milieu, inclusie, innovatie en jeugd. Dit initiatief beoogt het grote publiek bewust te maken van en kennis te verschaffen over de Balkanregio.

 

De documentaire Balkan What! 

Dit project (in 10 afleveringen van 27 minuten) – waarvan de eerste aflevering in januari 2021 werd opgenomen – komt voort uit de passie voor de Balkan van de bedenker en producent van het Balkan Trafik!-festival, Nicolas Wieërs. Passie voor cultuur, avontuur, mensen en hun gelijkende en soms toch zo verschillende mentaliteit. Balkan What! zal door de westelijke Balkan trekken, de Balkanlanden die nog niet in Europa zijn geïntegreerd, maar wel aan Europa grenzen. Daarbij ontdekken we minder bekende plaatsen en verkennen we hun culturen en eigenheden. 

Deze reeks documentaires behandelt uiteenlopende thema's, zoals de ontdekking van afgelegen dorpen en onvermoed toerisme, nog springlevende maar vergeten tradities, muziek natuurlijk... en ook een zekere hang naar avontuur! Balkan What! brengt de kijker dichter bij de Balkanlanden en hun bevolkingen en biedt hem de gelegenheid om zich in het onderwerp onder te dompelen.

 

De 10 teasers en de volledige documentaire zijn gratis beschikbaar op de app.

 

'Reis naar de Balkan' in stripvorm

'1001 valises' heeft een tweedelig stripverhaal gemaakt onder de titel 'Reis naar de Balkan' over het thema van de culturele erfgoedroute.

Deze strip werd gepubliceerd met de steun van de vicevoorzitter van de Europese Commissie, Federica Mogherini. Hoewel Deel 1 alleen beschikbaar is in het Frans, werd Deel 2 in het Engels, Frans, Servisch (Cyrillische versie), Bosnisch, Albanees en Montenegrijns vertaald. De strip wordt gedrukt en gratis verspreid in België (scholen, bibliotheken, ziekenhuizen) en in de Balkanlanden, dankzij de Europese delegaties ter plaatse.

 

Balkan Bazaar: verenigingsleven en gastronomie

Naast de traditionele Giant Horo die zondag (1/05/2022) op de Grote Markt in Brussel plaatsvindt om het festival af te sluiten, staan er tijdens het festival nog andere gratis activiteiten op het programma.

De Balkan Bazaar, die in 2011 in het leven werd geroepen, bracht een tiental verenigingen samen in dezelfde ruimte, met een heel bijzondere decoratie die deed denken aan de kraampjes van oude bazaars. Sindsdien werd de Balkan Bazaar omgevormd tot een gratis en voor iedereen toegankelijke ruimte. Het decor is veranderd, maar de Balkan Bazaar blijft een gezellige plek om elkaar te ontmoeten!

Natuurlijk wordt tijdens de festiviteiten ook de smaakzin niet vergeten. Vino Zirkus, een bar met wijnspecialiteiten, is een van de hotspots van het festival, een plek voor entertainment en muzikale improvisatie. Het is elk jaar weer een traditie: muzikanten uit diverse podiumgroepen komen samen in de gangen, beginnen samen te improviseren en spelen de hele nacht door.

Het gastronomische erfgoed van de Balkan is uitzonderlijk rijk: authentieke producten, en culinaire specialiteiten, verrijkt met culturele bijdragen uit de hele regio. De gemeenschappen zijn alomtegenwoordig in het gastronomische aanbod van Balkan Trafik. Dit jaar staat de Servo-Kroatische en Roma-gastronomie in de kijker!

 

Leerzame en leuke projecten

De week voor het festival organiseert '1001 valises' gratis concerten in scholen en ziekenhuizen in Brussel met bands van het festival. Bijvoorbeeld in het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola (op de afdeling pediatrische oncologie).

 

Volledige programma en tickets

Het volledige programma vindt u hier: ​ www.balkantrafik.com/artists

Ticketverkoop: www.balkantrafik.com/get-your-ticket

Er is ook een gratis app beschikbaar https://www.balkantrafik.com/get-the-app/

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Talking Birds Public Relations

Talking Birds geeft strategisch communicatieadvies en is erg goed in persrelatiescrisiscommunicatiesocial en influencer management. We ontwikkelen pr-acties en geven opleidingen.

We zijn klein genoeg om het gezellig en toegankelijk te houden en met zeven medewerkers in België en Nederland groot genoeg om een breed scala aan diverse projecten en klanten aan te kunnen. Iedereen heeft zijn specialiteit en we laten onze mensen naar hun interesses groeien. We letten erop dat iedereen een beperkt aantal projecten beheert en niet te veel werkt.

Talking Birds creëert een comfortabele sfeer. We leven ons maximaal in klanten, media en doelpubliek in. We zijn zeer open in onze analyses en vertellen je zonder filter maar beleefd waar het op staat. We personaliseren onze diensten en automatiseren waar mogelijk.

Talking Birds werd in 2016 opgericht door Bram Boriau.

Neem contact op met

Koningsstraat 239 1210 Brussel

+32 (2) 217 96 01

bram@talkingbirds.be

www.talkingbirds.be