59% van de Belgen koopt regelmatig tweedehands

Europees onderzoek van e-commercespeler Veepee over tweedehands winkelen toont dat Belgen ver vooruit lopen op het Europese gemiddelde (40%)

  • Economische (75%) en ecologische (59%) voordelen motiveren mensen om tweehands te kopen
  • Kleding (69%), meubels en decoratie (56%) en accessoires (47%) zijn populairste productcategorieën
  • Fysieke winkels kunnen niet tippen aan online verkoop: meer dan 75% doet aankomen via gespecialiseerder apps en platformen. Minder dan 1 op 3 bezoekt tweedehandswinkels.
  • Kleding: 3% van de Belgen koopt uitsluitend tweedehandskledij, 12% koopt dit maandelijks, 46% meerdere keren per jaar.
  • Wie nooit tweedehands shopt, is gemotiveerd door: gebrek aan ervaring (56%), een voorkeur voor nieuwe dingen (39%) of wantrouwen (19%)
  • Veepee zet extra in op circulariteit met zijn concepten ‘The Survivors’ en ‘Second Choice’

Brussel, 2 december 2021 — Belgen zijn grote fans van tweedehands shoppen. Dat blijkt uit een enquête van e-commercespeler Veepee, Europees leider in online flashsales. Meer dan 6.000 mensen (uit België, Nederland, Frankrijk, Spanje, Italië, Duitsland en Zwitserland) deden mee aan de studie. 59% van de bevraagde Belgen doet regelmatig tweehandsaankopen, opvallend meer dan het Europese gemiddelde dat 40% bedraagt.

Veepee heeft in september 2021 een Europese studie uitgevoerd bij meer dan 6.000 leden van zijn shoppingplatform, waaronder 600 Belgen. De enquête bestudeert specifiek hun koopgedrag en trends op de tweedehandsmarkt.

“Veepee geeft al meer 20 jaar lang een tweede leven aan spullen, door flash sales van niet-verkochte stocks te organiseren. Daarnaast bekijken we hoe we ook op andere manieren de recyclage en het hergebruik van producten kunnen stimuleren. Uitgerekend daarom vonden we het zeer belangrijk om een bevraging over dit thema te doen”, zegt Tobias Tousseyn, Country Manager Benelux van Veepee. 

Tweedehands wint aan belang – Noord-Europa is koploper met België en Nederland 

De tweehandsmarkt groeit bijzonder snel en zou tegen 2028 zelfs de fast fashion-markt ingehaald hebben (Xerfi). Bijna één op de twee respondenten van de Veepee-enquête zegt regelmatig tweedehands te kopen. In België kiest een ruime meerderheid van de bevraagden (59%) er geregeld voor om producten een tweede leven te geven. Een trend die ook in Nederland duidelijk uitgesproken is (43%). De Zuid-Europese landen zoals bijvoorbeeld Spanje (29%) lopen iets minder van stapel voor de consumententrend.

Belgen zijn zowel gemotiveerd door economische (75%) en ecologische (59%) motieven om tweedehandsaankopen te doen. Ze kopen het liefst unieke stuks uit een van deze 3 categorieën: kleding (69%), meubels en decoratie (56%), accessoires (47%). Hierop volgen ook luxe designerstukken -zoals handtassen of juwelen- (21%), high tech (19%) en schoenen (16%). Straf verschil: in designlievend Nederland staan meubels op de eerste plaats (68%), gevolgd door kleding (64%) en accessoires (35%).

Waarom nooit tweedehands? Door gebrek aan ervaring of door wantrouwen

In België koopt slechts 3% vandaag uitsluitend tweedehandskleding. 12% shopt dit enkele keren per maand en 46% meerdere keren per jaar. Wie nooit tweedehands koopt, doet dat in de eerste plaats omdat hij of zij er nog niet aan gewend is (56%). 39% geeft de voorkeur aan nieuwe artikelen en 19% zegt dat ze verkopers van tweedehands artikelen niet vertrouwen, vooral als het gaat om de echtheid van luxegoederen.

Specifiek budget voor kleding of meubels

Sommige mensen besteden een stevig deel van hun budget aan tweedehandsaankopen:

  • Kleding: 1 op de 4 bevraagden besteedt maandelijks 50 à 100 euro en 9% geeft meer dan 100 euro uit.
  • Meubels en decoratie: maandelijks spendeert 2% van de Belgen meer dan €500 aan vintage vondsten, 5% tussen de 200 en 500 euro, 10% betaalt 100 tot 200 euro en 17% tussen 50 en 100 euro.


Gespecialiseerde apps zijn veel populairder dan fysieke tweedehandszaken 

In heel Europa maken liefhebbers van tweedehandsartikelen vooral gebruik van gespecialiseerde applicaties en websites (78% - zoals Vinted of Vestiaire Collective) en marktplaatsen (48%). Slechts 32% van de kopers trekt nog naar een echte tweedehandswinkel.

In Europa is, net als in België, de meerderheid (66%) van de ondervraagde leden zowel koper als verkoper, terwijl 30% alleen koper is en 3% alleen verkoper.
​ 

Vlaanderen en Wallonië hebben elk hun voorkeuren

De populariteit van tweedehandssites verschilt tussen Vlaanderen en Wallonië: 

In Vlaanderen bezoeken de kopers: Vinted (58%), 2dehands.be (38%), Facebook Marketplace (36%) en Ebay (20%) het vaakst. 

In Wallonië: 2ememain.be (59%), Facebook Marketplace (36%), Vinted (35%) en Zalando (19%). ​

De trend van milieuvriendelijk shoppen wint aan belang: 45% verkoopt zelf tweedehandsspullen

Veepee focust in de studie ook specifiek op het milieuvriendelijke gedrag en de verwachtingen van zijn leden. In België hecht een grote meerderheid (81%) zich geen leven meer inbeelden zonder recyclage of ecologische verpakkingen (59%). Bijna de helft (45%) checkt systematisch of een product op ecologische wijze is vervaardigd. 

In België geven de meeste respondenten spullen weg die niet meer bij hen passen. 64% doneert spullen die nog in goede staat zijn aan vrienden of familie. 59% geeft ook regelmatig aan liefdadigheidsorganisaties en de helft deponeert ook in kledingcontainers. Reeds 45% verkoopt via tweedehandswinkels of -websites. Nog een stapje verder, 8% geeft aan te recycleren door grondstoffen van producten zelf te hergebruiken.

Een grote meerderheid van de respondenten (70% in Europa, 55% in België) vindt het essentieel dat merken bewust kiezen voor een ecologische aanpak. Veel Belgische consumenten zijn tweedehandsartikelen zoals kleding (61%), meubels en decoratie (55%), accessoires (47%), huishoudelijke apparaten (35%) en hightechproducten (32%) goed gezind. Voor merken is dit een mooie stimulans om de tweedehandsmarkt nog beter op te volgen. ​

Een tweede leven geven aan producten zit ingebakken in het DNA van Veepee 

Door de stocks van grote merken aan te bieden in meer dan 54.000 flashsales per jaar is Veepee een speler die zich inzet binnen de circulaire economie. Sinds de oprichting van Veepee, twintig jaar geleden, engageert de e-commercespeler zich om een tweede leven te geven aan kwaliteitsproducten. Veepee blijft innoveren om tegemoet te komen aan de behoeften van zijn 7.000 partnermerken en van de klanten die belang hechten aan een meer duurzame manier van consumeren.

In Frankrijk heeft Veepee twee exclusieve concepten ontwikkeld rond de circulariteit van producten: Re-turn en Re-cycle. Beide projecten zullen in 2022 verder uitgerold worden in de Benelux.

In België biedt het concept ‘The Survivors’ een tweede kans aan producten die een perfecte staat zijn, maar waarvan de verpakking beschadigd is. Momenteel heeft Veepee een flash sale van het merk Aigle live met een specifieke categorie ‘Second Choice’, een selectie van schoenen met kleine gebreken voor een nog betere prijs. De Aigle-verkoop loopt tot maandag 6 december (middernacht). 

"Via deze nieuwe concepten kunnen we de oorspronkelijke business van Veepee heruitvinden, de producten van onze partnermerken een tweede leven geven. We spelen ook graag op de verwachtingen van onze leden om voor tweedehandsproducten te kunnen kiezen. Dit principe van circulariteit zit in het DNA van Veepee", besluit Jacques-Antoine Granjon, CEO & Oprichter van Veepee. 

Methodologie

Veepee heeft in september 2021 een Europese studie uitgevoerd bij meer dan 6.000 leden van zijn shoppingplatform, waaronder 600 Belgen (87% vrouwen en 13% mannen).

Bram Boriau

Talking Birds

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Talking Birds Public Relations

Talking Birds geeft strategisch communicatieadvies en is erg goed in persrelatiescrisiscommunicatiesocial en influencer management. We ontwikkelen pr-acties en geven opleidingen.

We zijn klein genoeg om het gezellig en toegankelijk te houden en met zeven medewerkers in België en Nederland groot genoeg om een breed scala aan diverse projecten en klanten aan te kunnen. Iedereen heeft zijn specialiteit en we laten onze mensen naar hun interesses groeien. We letten erop dat iedereen een beperkt aantal projecten beheert en niet te veel werkt.

Talking Birds creëert een comfortabele sfeer. We leven ons maximaal in klanten, media en doelpubliek in. We zijn zeer open in onze analyses en vertellen je zonder filter maar beleefd waar het op staat. We personaliseren onze diensten en automatiseren waar mogelijk.

Talking Birds werd in 2016 opgericht door Bram Boriau.

Neem contact op met

Koningsstraat 239 1210 Brussel

+32 (2) 217 96 01

bram@talkingbirds.be

www.talkingbirds.be